16 Jun
18.30 u
Kloveniersdoelen
Middelburg

The Ploctones

The Ploctones is geen onbekende in Zeeland. Zij speelden al vele malen eerder in deze provincie op verschillende podia in verschillende steden. En waarom niet nog een keer. De band vertegenwoordigt namelijk waar het in de jazz om gaat: een gevoel van vrijheid, zoals die alleen in je wildste fantasieën bestaat.
Hun muziek swingt, suist, vliegt, vibreert, bonkt en kraakt dat het een lieve lust is. 
Plaats The Ploctones in een hokje en ze morsen met opzet fors over de lijntjes heen. Is het jazzrock, blues of funk wat de band  door de microfoons jagen? Het is het allemaal. Latin, kaseko, punk, pop, r&b, country? Alle stijlen komen voorbij.
 
Efraïm Trujillo blaast de bodem uit zijn tenorsax, Anton Goudsmit deelt stroomstoten uit op zijn gitaar, Jeroen Vierdag danst over zijn bassnaren, en Martijn Vink drumt onverstoorbaar voorheen ondenkbare patronen op zijn kit.
Dit is geen band waarbij de ritmesectie slaafs de maat aangeeft en de solisten om beurten hun riedel afdraaien. De rolverdeling verschuift telkens. Je hoort de meest sierlijke en meeslepende melodieën in de bas of op de drums, en de meest pakkende ritmes in de gitaar- en saxofoonpartijen.
Zo ondubbelzinnig als de titels van hun composities zijn, zo ingenieus zit de muziek in elkaar; de ene keer als een tikkende bom, die elk moment kan exploderen, de andere keer als een verfijnd uurwerk.
 
In 2009 verscheen het eerste studioalbum '050', waarbij de vier muzikanten de luisteraar meenemen op een avontuurlijke, bijna hallucinerende trip langs duizelingwekkende afgronden en ijle hoogtes. Het regende lovende kritieken in kranten en tijdschriften. Daar kwam de toekenning van de VPRO/Boy Edgar Prijs voor Anton Goudsmit nog eens bovenop, zodat The Ploctones toen helemaal niet meer waren weg te denken van de Nederlandse podia. Momenteel werkt de band aan hun vijfde album.

Een zaterddagticket geeft je behalve The Ploctones ook:
Swinging Affair Big Band ft. Bart van Lier, Nubiyan Twist, Alfa Mist, Myles Sanko, STUFF. + jazzfilm Cinema Middelburg.

earlybird prijs tot 1 april €15,00
(na 1 april 17,50 / deurprijs 20,00)

 

First slide