07 Jun
20.00 u

Porgy en Bess
Terneuzen

Openingsconcert ZeelandJazz Festival 2024

Openingsconcert ZeelandJazz Festival 2024

Vrijdag 7 juni 20.00 uur Porgy en Bess

foto: Addy Meesters

 

Teus Nobel Trio feat. Benjamin Herman

After Hours, a Tribute to Chet Baker

 

De opening van het ZeelandJazz Festival 2024 belooft een prachtig evenement te worden. Voorafgegaan door de nu  al bijna traditionele leerlingen van Toonbeeld die de zaal in vuur en vlam zullen zetten en een korte openingstoespraak gaat het festival echt van start

Trompettist Teus Nobel hield in september vorig jaar zijn nieuwste album After Hours ten doop en maakte meteen een zeer uitgebreide clubtoer door Nederland en België.

Het slotconcert van die tour is tevens het openingsconcert van dit Festival en dat heeft een bijzondere reden. Op zaterdag 1 juni 1985 was tijdens het Schelde Jazz Festival het legendarische optreden in Porgy en Bess van het Chet Baker Trio met Philip Catherine en Jean-Louis Rassinfosse een trio met exact dezelfde samenstelling als nu met trompettist Teus Nobel,  gitarist Tim Langedijk en bassist Thomas Pol. Als kers op de taart komt daar saxofonist Benjamin Herman nog bij. Er wordt ook zonder drums keihard geswingt.

Teus Nobel zegt hierover: Met dit album breng ik een hommage aan een van mijn grootste trompethelden, Chet Baker waarbij de spotlight met name op diens livealbum Someday My Prince Will Come komt te staan. Het was het allereerste album waarvan ik solotranscripties ging maken en gaf me dus een eerste inkijkje in de taal van de jazz.

Dat concert in 1985 betekende een ware revolutie. De zaal was voor het eerst muisstil door het magische spel van een in topvorm verkerende ChetBaker en Philip Catherine met Jean-Louis Rassinfosse. Tot die tijd was het gebruikelijk dat het publiek aan de bar gezellig zat te praten onder het genot van een biertje. Dat was trouwens overal het geval bij jazzconcerten. Op de beroemdste  plaat van Bill Evans, ‘Sunday at the Village Vanguard’, kan je op de achtergrond voortdurend praten en glasgerinkel horen.

We kijken uit naar dit bijzondere openingsconcert door een hecht ensemble dat aan het eind van een lange clubtoer helemaal in topvorm zal verkeren

foto Chet Baker: Addy Meesters

 

Benjamin Herman

Foto: Jonathan Herman

 

Teus Nobel

Foto: Fleur Huisden

First slide