10 Jun
22.00 u

Porgy en Bess
Terneuzen

Ronald Snijders Band | P&B

Ronald Snijders Band

Winnaar Boy Edgar Prijs 2022

Ronald Snijders speelde op 3 juli 2022 in Porgy en Bess ter gelegenheid van de 100e geboortedag van de oprichter van Porgy en Bess, Frank Koulen, evenals Ronald afkomstig uit Suriname. Het werd een heel emotionele avond die tot ver na middernacht de mensen bij de keel greep.

Op 10 december van dat jaar werd de belangrijkste prijs van de Nederlandse jazz, de Boy Edgar Prijs, uitgereikt in het Bimhuis.. Het Bimhuis is in zijn roemruchte geschiedenis nog nooit zo in vuur en vlam gezet als die avond. Dat belooft wat voor de zaterdagavond.

Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet. Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders.

De huidige Ronald Snijders Band laat geen spaan heel van de conventies die al dan niet stilzwijgend ook in de muziekwereld worden gehanteerd. Wereldmuziek, jazz, klassiek, pop en beyond zijn in de ogen van Ronald en dit gezelschap slechts marketing strategieën. Muziek als kunstvorm is een enkele ding dat zich niet laat kortwieken door het te categoriseren en af te bakenen. Dat was vroeger vaak het geval, maar niet in deze dagen waarin zoveel voor iedereen direct toegankelijk is. Met als gevolg dat met name in een live concert alles openligt. Uiteraard gebruikt Snijders ook Surinaamse invloeden uit zijn geboorteland in combinatie met jazz. Dit bekent niet dat muziek een vrijbrief is voor chaos, integendeel. Het vormt een geheel nieuwe vorm van inspiratie in de dynamische zoektocht naar het allermooiste!

Ronald Snijders – fluiten

Robby Alberga – gitaar

Randy Winterdal – basgitaar

Walther Muringen – drums en vocals

Franklin Caesar – saxen

Giovanni Essed percussie

Tickets voor het programma op zaterdag zijn 15,00

Nog meer over Ronald Snijders

In 1973 won hij de persprijs van het NOS Jazzconcours 1973 en de Wereldomroep maakte toen een filmdocumentaire over hem . In 1991 studeerde hij af als etnomusicoloog aan de Universiteit van Amsterdam (drs.) met een scriptie over Surinaamse kaseko muziek. Hij werd door zowel Suriname als Nederland geridderd, onder andere vanwege de bruggen tussen culturen die zijn muziek kenmerken. Ronald bracht meer dan 60 cd's uit, waaronder een 20 cd-box die vorig jaar de "Touch of jazz award” won als beste album en een vijfsterren waardering kreeg in Dagblad Trouw. Hij kreeg voor zijn grensverleggende muziek diverse andere awards. Ook produceerde cd’s met Surinaamse kinderliedjes als Ala presi en Faya siton en eigen nieuwe liedjes.

Intussen verschenen diverse documentaires over hem, onder andere "Easy man". Hij maakte in totaal circa 60 platen en cd’s. De lp The Nelson & Djosa sessions kreeg een Edison nominatie. Ondanks zijn artistieke veelzijdigheid en concerten in verschillende landen heeft hij zijn Surinaamse roots naar wens een duidelijke plaats behouden in zijn composities en fluitspel. Zijn band, de Ronald Snijders band, bestaat al vanaf midden jaren zeventig onder verschillende andere namen en bezettingen. Hiermee geeft hij live gestalte aan een veelzijdigheid, waarbij improvisatie en andere creativiteit in de door hem geschreven stukken centraal staan en er veel contact met het publiek wordt gemaakt. Surinaamse ritmen als kawina en kaseko worden hierbij gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, Braziliaans en andere wereldmuziek. Door al deze swingende elementen kan het publiek vaak niet stil blijven zitten. Hij speelde in West-Afrika en Zuid-Afrika, Latijns-Amerika, Suriname, Frans Guyana, de VS en Europa. Ronald heeft vanaf zijn jeugd ook westerse kamermuziek gespeeld en componeerde ook dergelijke werken.

In de afgelopen jaren was hij met de Ronald Snijders band en andere bezettingen in Nederland te zien in onder andere VPRO Vrije Geluiden tv, The Great Wide Open, Het Bevrijdingsfestival, Venlo Zomerfeesten, De Zomer fietsjazztour, het Kwakusummerfestival, het Koningsdagconcert, Northsea, Keti koti festival, de Nacht van de militaire muziek, Taptoe Ahoy en het Concertgebouw Amsterdam. In 2021 en 2022 speelde hij in Matthijs gaat door. Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag waren er diverse muzikale activiteiten. Onder andere een project Kaseko time the Story met het Jazzorchestra of the Concertgebouw en twee grote aan hem gewijde exposities in Delft. De

tweede expositie werd geopend door de Delftse burgemeester en de ambassadeur van Suriname. Verder ging de Film Nieuw Licht van het Rijksmuseum in première met door hem gecomponeerde en grotendeels uitgevoerde muziek. In 2022 won hij ook nog de prestigieuze BOY EDGARPRIJS, de belangrijkste nationale jazzprijs in Nederland. De jury die hem UNANIEM deze prijs toekende beschreef hem als iemand met een niet aflatende muzikale nieuwsgierigheid en vernieuwingsdrang.

First slide