11 Jun
15.00 u

Porgy en Bess
Terneuzen

Norway Revisited Eric Ineke & The Frans Elsen Factor | P&B

Norway Revisited

Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

Pianist Frans Elsen (1934-2011) staat vooral bekend als pleitbezorger van de bebop en als docent van twee generaties jazzmuzikanten.

Hij maakte ook hele andere muziek. In de zomer van 1970 bracht hij zijn vakantie door in een afgelegen blokhut in Noorwegen.

Geïnspireerd door de desolate omgeving en de kleine plaatsjes schreef en arrangeerde Elsen een 'Noorse cyclus' die hij later in een sterbezetting uitvoerde met zijn gloednieuwe septet dat qua klank en concept zeer vernieuwend en vooruitstrevend was. Co-leider was altsaxofonist Piet Noordijk (1932-2011).

De enige muzikant uit deze hippe groep die nu nog in leven is, drummer Eric Ineke, leidt een septet met een sterbezetting van nu dat zich opnieuw laat inspireren door deze wonderlijke stukken van de grote Frans Elsen.

Het Nederlands Jazz Archief gaf de authentieke opnamen uit op het album Norway. Omdat de originele arrangementen ook teruggevonden zijn werd ook dit nieuwe project geïnitieerd door het NJA.

https://www.youtube.com/watch?v=ZEw3SqMGWNc

Tickets voor het programma op zondag zijn 15,00

 

Rik Mol - trompet

Marco Kegel - altsax

Juraj Stanik - Fender Rhodes elektrische piano

Martijn van Iterson - gitaar

Marius Beets - bas

Eric Ineke - drums

Bart Fermie - percussie

 

Biografieën

 

Eric Ineke, drums

Eric Ineke begon zijn carrière in de jaren zestig. Zijn grote voorbeelden waren Philly Joe Jones en Elvin Jones. Hij maakte zijn eerste opname met Ferdinand Povel en vanaf de jaren zeventig speelde hij in het legendarische Rein de Graaf/Dick Vennik Quartet, het Ben van den Dungen/JarmoHoogendijk Quintet en het Piet Noordijk Quintet. Gedurende zijn lange loopbaan maakte hij opnames met grote Amerikaanse muzikanten als Dexter Gordon, Johnny Griffin, George Coleman, Al Cohn, Jimmy raney, barry Harris en Dave Liebman. Hij doceert aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag en geeft masterclasses over de hele wereld.

In april 2017 werd hij op zijn 70e verjaardag benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau tijdens een Eric Ineke 70 Super Jam in het Bimhuis.

Rik Mol begon op zijn achtste jaar met trompetspelen. Al snel werd hij toegelaten tot de talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde hier een klassieke opleiding. Na privélessen van WyntonMarsalis was Mol verkocht voor de jazz. Nog in zijn schooltijd speelde hij vaak in jazzclubs met bands als Piet Noordijk boptet, Nueva Manteca, Ben van den Dungen/Rik Mol Quintet. Hij was toen ook al een vaste verschijning in Porgy en Bess.

Zijn debuutalbum What’s On Tonight? Verscheen in 2007 en werd later uitgegeven door Challenge Records en genomineerd voor een Edison. In 2014 werkte Rik samen met soul-zangeres Shirma Rouse op de single ‘Mr Trumpet Man’.

Sinds 2014 is Rik Mol hoofdvak docent op het Koninklijk Conservatoriumin Den Haag en sinds 2022 is hij dat ook in Utrecht op het conservatorium.

Per 1 januari 2016 is Rik in vaste dienst als solotrompettist bij het Metropole Orkest.

Marco Kegel, alt- en tenorsaxofoon, klarinet en dwarsfluit. Hij speelt in het Marco Kegel/Axel Hagen Quartet, het Erik Doelman 7tet en het Rotterdam Jazz Orchestra. Hij speelde met groten als Buddy DeFranco, Lee Konitz en Gary Foster. Hij was ook 1e altist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Juray Stanik, piano

speelde gedurende zijn studie vaak met Benjamin Herman in Café Alto in Amsterdam en in de sociëteit De Kring. Hij speelde  met zijn eigen sextet op het Ivrea Jazz Festival in Italië. Hij bezocht New York en deelde het podium met talloze muzikanten zoals John Swana, EssietEssiet en Tim Armacost in clubs Smalls en Augies. Met Benjamin Herman en Jasper Blom vormden ze de band ‘Five up High’. Hij werkte met het legendarische Ben van den Dungen-Jarmo Hoogendijk Quintet in heel Europa. Opmerkelijk was ook zijn legendarisch duo met de fluegelhornspeler en Boy Edgar Prijswinnaar Ack van Rooyen.

Martijn van Iterson, gitaar

studeerde bij de legendarische Wim Overgaauw aan het toenmalige Hilversumse Conservatorium. Een inspirator, coach: we spraken meer in de kroeg om de hoek dan dat we werkelijk samenspeelden maar hij leerde me om met een open mind naar andere stijlen te luisteren. Martijn speelt nog steeds op een van Wim Overgauw’s oude Gibsons (een ES-125). Hij zei, neem die maar mee, ik krijg hem wel weer eens terug. Anderhalf jaar later stierf hij. Sinds 1995 is Martijn zijn opvolger als docent op de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Martijn is de vaste gitarist van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en talloze andere ensembles.

Marius Beets, basgitaar

Marius kwam van huis uit veel in aanraking met jazz. Hij ontwikkelde de bodem die thuis werd gelegd en diepte die verder uit toen hij in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazz-contrabas ging studeren. Vanaf dat moment ging het hard met zijn carrière als jazzbassist. Hij werd ingelijfd bij de Houdini’s en het Ben van den Dungen-Jarmo Hoogendijk Quintet en later speelde hij met Rita Reys, het Rein de Graaf Trio wat door zijn komst een nieuw elan bezorgde en met Europese tournees met grootheden als Johhny Griffin, James Moody en Ronnie Cuber triomfen vierde.

De indrukwekkende discografie met meer dan 100 titels  met o.a. Herb Geller, Jeff Hamilton, Peter Beets, Deborah Brown en Dave Liebman is ook het vermelden waard en gastoptredens met grote orkesten als het Metropole Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Schoenberg Ensemble en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw completeren dit overzicht.

Bart Fermie, percussie

Bart studeerde Cubaanse en Braziliaanse percussie in New York, Havana en Amsterdam. Zijn sound is onderhavig aan continue ontwikkeling van een breed scala van percussie stijlen. Hij speelde met honderden artiesten en maakte opnamen in Europa, Azië en Amerika. Hij componeerde en produceerde zijn eigen albums, Windy Days and Beyond Words and Dreamsen hij ontwikkelde zijn eigen instrumenten voor Pearl Drums.

First slide