Nieuws

26
maandag
februari

Gratis Programma in de Pit op 8 juni

Gratis programma in de Pit op zaterdag 8 juni

 

Marlon Pichel 20:30 - 21:30

Willem 't Hart 22:00 - 23:00

Club Fusion 23:30 - 02:00

 

Marlon Pichel trapt af in de pit. Gewapend met een krachtige soulvolle stem en uitzonderlijke begaafdheid op drums is hij een van de meest veelbelovende talenten in de Nederlandse soul. Met een veelbelovend debuutalbum en een reeks indrukwekkende optredens heeft Marlon Pichel zijn naam defintief gevestigd in de Nederlandse soul-scene. 

Om 22.00 uur Willem 't Hart. Willem heeft een punt achter zijn carrière als model gezet en focust hij zich volledig op zijn eerste passie: muziek. Met de EP Seven Years debuteert 't Hart in 2020 als solo artiest. Daarnaast is hij veelvuldig te zien als toetsenist voor artiesten als Naaz, Leif de Leeuw en Gregory Porter tijdens enkele van zijn Nederlandse shows.

Club Fusion is het klapstuk van de zaterdagavond tijdens het ZeelandJazz Festival. 

DJ Soulfuel (bekend van onder andere Jazz-a-Delic), toetsenist Bas van Lier (bekend van onder andere BL3NDER) en gitarist Jerome Hol (bekend van onder andere Michiel Borstlap en Hans Dulfer) bundelen hun krachten om een onvergetelijke muzikale ervaring neer te zetten.  

Maak je op voor een spectaculaire muzikale ervaring die je omver zal blazen met de virtuositeit van deze talentvolle artiesten!19
maandag
februari

Benjamin Herman Trio!

Saxofonist en muzikale allesvreter Benjamin Herman staat op 15 juni in de spot tijdens het Zeeland Jazz Festival. Hij is al dertig jaar één van de meest productieve musici van zijn generatie. Samen met bassist Thomas Pol & drummer Joost Patocka wordt dat gegarandeerd genieten van jazz in de spot. 

Sinds de jaren negentig speelt hij over de hele wereld. Hij bracht meer dan vijftig albums uit met zijn band New Cool Collective en onder eigen titel als soloartiest. Zijn opvallend diverse muzikale output bevat traditionele jazz, punkjazz, filmmuziek en post-moderne interpretaties van het werk van componist Misha Mengelberg.

De rode draad in zijn werk is zijn zoektocht naar een herkenbare en persoonlijke saxgeluid. Op zijn nieuwe album zet hij deze zoektocht voort en duikt hij in de muziek die hem in zijn jeugd fascineerde.12
maandag
februari

Openingconcert ZeelandJazz Festival

Het slotconcert van de tour van Teus Nobel is tevens het openingsconcert van dit Festival en dat heeft een bijzondere reden. Op zaterdag 1 juni 1985 was tijdens het Schelde Jazz Festival het legendarische optreden in Porgy en Bess van het Chet Baker Trio met Philip Catherine en Jean-Louis Rassinfosse een trio met exact dezelfde samenstelling als nu met trompettist Teus Nobel, gitarist Tim Langedijk en bassist Thomas Pol. Als kers op de taart komt daar saxofonist Benjamin Herman nog bij. Er wordt ook zonder drums keihard geswingt.

Teus Nobel zegt hierover: Met dit album breng ik een hommage aan een van mijn grootste trompethelden, Chet Baker waarbij de spotlight met name op diens livealbum Someday My Prince Will Come komt te staan. Het was het allereerste album waarvan ik solotranscripties ging maken en gaf me dus een eerste inkijkje in de taal van de jazz.

Dat concert in 1985 betekende een ware revolutie. De zaal was voor het eerst muisstil door het magische spel van een in topvorm verkerende ChetBaker en Philip Catherine met Jean-Louis Rassinfosse. Tot die tijd was het gebruikelijk dat het publiek aan de bar gezellig zat te praten onder het genot van een biertje. Dat was trouwens overal het geval bij jazzconcerten. Op de beroemdste  plaat van Bill Evans, ‘Sunday at the VillageVanguard’, kan je op de achtergrond voortdurend praten en glasgerinkel horen.

We kijken uit naar dit bijzondere openingsconcert door een hecht ensemble dat aan het eind van een lange clubtoer helemaal in topvorm zal verkeren!

foto: Addy Meesters05
maandag
februari

Tweede naam bekend!

RYMDEN
 
ZeelandJazz Festival Middelburg is dit jaar van 14 t/m 16 juni! Op 14 juni staat het festival onder andere ook in de Schouwburg met een prachtig programma!
 
De eerste naam in Middelburg is Rymden! Een Scandinavische Jazz formatie die zorgen voor vernieuwing in de Europese Jazz. Melancholische & sfeervolle songwriting gecombineerd met dramatisch geladen ritmes en virtuoos gespeelde jazz op wereld niveau!
 
De bekroonde Noorse pianist Bugge Wesseltoft verlangde ernaar om in een pianotrio te spelen. Hij verlangde naar iets dat dicht bij zijn gevoelens en benadering van muzikale expressie kwam. Zo vormde hij samen met twee vrienden die zorgen voor vernieuwing Rymden. Magnus Öström en Dan Berglund zijn twee jazzhelden die zorgen voor vernieuwde kracht in de Europese Jazz!
 29
maandag
januari

Eerste naam is bekend!

Anika Nilles  | Nevell

vrijdag 7 juni 2024 | 20:30 - 23:30

De eerste naam van het ZeelandJazz Festival is bekend. Op vrijdag 7 juni staat Anika Nilles met haar band Nevell in de Pit in Terneuzen! 

Anika Nilles is veel meer dan een gewone drummer. Al jaren reist ze de wereld rond, recentelijk met niemand minder dan de Engelse gitaarlegende en Grammy-winnaar Jeff Beck. Wie haar al kent, weet van haar expressieve, energieke en virtuoze spel. Tegelijkertijd weet ze te fascineren met talloze gevoelige en emotionele momenten die kippenvel bezorgen bij het publiek. Op indrukwekkende wijze slaagt ze erin deze verschillende eigenschappen te verenigen in een dynamisch en diepgaand spel.

Met haar eigen band "Nevell" heeft ze al drie albums uitgebracht. In het voorjaar gaat ze op tournee met haar nieuwe album "false truth". "Nevell" creëert een meesterlijke, innovatieve mix van urban jazz, moderne funk en progressieve elementen, waar virtuositeit slim wordt gecombineerd met pakkende melodieën.

 10
zondag
december

ZeelandJazz 2024

De data zijn bekend voor 2024, zet het maar snel in je agenda!

Zeeland Jazz terneuzen: 7 t/m 9 juni

Zeeland Jazz Middelburg 14 t/m 16 juni

 13
dinsdag
juni

Foto's van vrijdag 9 juni @Eddy Westveer

https://www.jazzradar.com/concertradar/festival-zeelandjazz-met-zeeuwse-kleuren-gestart/10
zaterdag
juni

Opening ZeelandJazz Festival 2023

Foto's Hugo Lefèvre01
donderdag
juni

31
woensdag
mei

Twee weekenden Jazz in Zeeland

Twee weekenden jazz in Zeeland

Het aftellen is begonnen want in juni is het zover! Twee weekenden vol jazzmuziek in Terneuzen en Middelburg. Waar de meeste festivals op een locatie plaats vinden, weet ZeelandJazz Festival het voor elkaar te krijgen om op twee locaties jazzmuziek tot leven te brengen.

Terneuzen

Het eerste weekend van 9 tot 11 juni gaat in Terneuzen het dak eraf. In Porgy & Bess en podium De Pit staan een paar topacts op het programma waaronder het ZeelandJazz Festival Orkest, Jan Akkerman en Ronald Snijders. In Porgy en Bess staat meer het traditionele jazz centraal en De Pit wil meer het jongere publiek trekken met de namen. Het programma in De Pit is ook gratis te bezoeken voor het publiek!

Kroegentocht

Volgens de Dikke van Dale een tocht waarbij je het ene café na het andere bezoekt. Terneuzen bezit genoeg kroegen om dit mogelijk te maken, niet in elk stadje een ander schatje maar in elk café een ander bier eej! Om het uur door naar de volgende, waar een nieuwe band klaar staat om de avond compleet te maken.

Middelburg

Het tweede weekend van 16 tot en met 18 juni wordt het Jazz Festival vervolgt in Middelburg. Met op de vrijdagavond in de Schouwburg meteen een naam van topkwaliteit: Steve Turre! Een van 's werelds meest vooraanstaande jazzvernieuwers, trombonist en zeeschelpist. Op zaterdag nog een naam die niet onbekend is: Peter Beets. In de Spot staat een programma dat het jonge publiek moet aanspreken met Boost, Koffie en Power to the pipo. Dat moet een behoorlijke dosis energie gaan opleveren!

The Next Big Thing

Op het Molenwaterpark staat op de zaterdag- en zondagmiddag jong talent! Jazz muzikanten die keihard aan de weg timmeren, krijgen de kans om zich te laten horen in de muziektent. Het talent wat aantreed zijn onder anderen: Marti Mitjavila Trio, winnaar Vakjuryprijs van de Grachtenfestival Jazz Competition 2022 & Nefertiti, Keep an eye records winnaar 2022.

Daarnaast is er een DJ booth, waar DJ Sandstorm het publiek tussendoor vermaakt met de lekkerste plaatjes. Heerlijk genieten van Jazz wegdromend in de strandstoelen in het park. Dit programma is GRATIS te bezoeken! Naast alle muziek wordt er ook beide dagen een platenmarkt verzorgd door MuziekCentrum Middelburg.

Is dat alles? Nee, zeker niet! Ook in de binnenstad is er jazz te horen door streetbands en verschillende optredens in Terneuzen op het Bellevueplein en in Middelburg op Plein ‘40 door onder andere het kinderkoor van Toonbeeld en de Muziekschool Zeeland.10
woensdag
mei

Jazz Specs

 

Peggy's CuliNeuze, Terneuzen
Zaterdag 10 juni 19.00 uur
 
Muziekcafé de Croone, Vlasmarkt Middelburg
Donderdag 15 juni 20.00 uur
 
JazzSpecs treed op in Peggy's CuliNeuze op 10 juni en Muziekcafé de Croone op 15 juni een dag voordat het JazzFestival begint in Middelburg. Een lekker voorafje om in de stemming te komen!
 

JazzSpecs speelt toegankelijke swingende jazz met een vleugje pop, blues en singer songwriter.

Het repertoire is afwisselend met onder andere nummers van Diana Krall, Madeleine Peyroux, Sting en Astrud Gilberto. De muziek is dansbaar en tegelijkertijd bedoeld om rustig naar te luisteren. Een interessante cross-over van verschillende stijlen die naadloos in elkaar overvloeien. De kleine bezetting en het gebruik van een eigen compacte geluidsinstallatie maken dat JazzSpecsook zeer geschikt is voor intiemere settingen zoals huiskamerconcerten, recepties en openingen van bijvoorbeeld exposities.

  • Petra Bosua    Zang                  

  • Pum Linck    Gitaar                    

  • Co van Reijen    Gitaar           

  • Coert Schelfhout    Contrabas  09
dinsdag
mei

Michiel Borstlap | 't Beest in Goes

Michiel Borstlap speelt vrijdag 19 mei om 20.30 uur op uitnodiging van MuziekPodiumZeeland bij ’t Beest in Goes
 
Tijdens deze avond staat alles in het teken van Jazz!
We vertellen namelijk alles over het Zeeland Jazz Festival!
Om nog meer in de sfeer te komen draait DJ Sandstorm voor en na de show van Michiel Borstlap. Een avond die je niet wilt missen!
 
Michiel Borstlap heeft een internationale reputatie opgebouwd als een virtuoze pianist die jazz mengt met klassieke en eigentijdse invloeden.
 


04
donderdag
mei

Blikse Katers! By Jeroen Vrolijk

16 juni 20.30 uur Schouwburg Middelburg
 
Blikse Katers! is eigenlijk een niet al te vriendelijke benaming voor straatschoffies: duivels gebroed! En zo voelen zij zich ook af en toe, muzikanten waarvan hun bestaansrecht ter discussie is gesteld door een overheid die niet goed voor haar kunst en cultuur zorgt. Maar dat stopt hen niet in de drang naar creëren.
 
Blikse Katers leunt op soepele composities van zijn eigen cats waarin Jazz, Funk & Fusion de boventoon voeren. Denk aan de grooves van Vulfpeck, de elektronische muziek van Mark Guiliana’s Beatmusic met een knipoog naar de humor van Louis Cole.
 
Een week eerder kun je de bandleader/drummer ook al zien! Tijdens de Sambaworkshops in Middelburg op zaterdag 10 juni! Dan zullen drummer Jeroen Vrolijk en percussionist Gijs van Straalen in het Molenwaterpark in Middelburg deelnemers meenemen in Braziliaanse ritmes. Voor deelname aan de workshop op 10 juni kun je, als je zeker wilt zijn van een plekje, mailen naar: info@jeroenvrolijk.nl.
 
Programma vrijdag 16 juni in De Schouwburg:
Reijseger, Fraanje & Sylla
Blikse Katers
Steve Turre
 


15
woensdag
maart

The Next Big Thing!

Zaterdag 17 en zondag 18 juni vanaf 13.00 uur
Molenwaterpark Middelburg
 
Het heeft wel wat. In klassieke strandstoelen in de schaduw van de bomen van het Molenwaterpark in Middelburg, rondom de muziektent. Drinken en picknicken, maar vooral luisteren naar aanstormend talent!
 
Het Molenwater is ook dit jaar weer toegevoegd aan de locaties van ZeelandJazz. Onder de noemer The Next Big Thing treed er jazztalent op. Het is gewoon relaxed en gezellig!
 
Zaterdag 17 juni
13.00 uur en tussen de gigs door: DJ Sandstorm
14.00 uur: Marti Mitjavila Trio
15.15 uur: Ambergris
16.30 uur: Doppler Trio
 
Zondag 18 juni
13.00 uur en tussen de gigs door: DJ Sandstorm
14.00 uur: Nefertiti
15.15 uur: Fenix
16.30 uur: Sept Noir
 


10
vrijdag
maart

Jazz in the city Terneuzen

Op 10 & 11 juni staan de straten in Terneuzen vol met jazz muzikanten. In de middag zijn er diverse podia waar ze optreden en lopen de streetbands door de straten. ’s Avonds zijn er optredens in verschillende kroegjes. 

Op zaterdagmiddag rond 14.00 uur staat het kinderkoor van Toonbeeld en jonge muzikanten van Muziekschool Amsterdam op het podium de Vriendschap! Op dat zelfde podium staat die middag ook de Swinging Affair Big Band met als solist Jan MENU. Een middag vol lekkere jazz!

Op deze zaterdag vindt ook de Delta Ride for the Roses - Kids Ride plaats. Het Jazz festival zorgt voor een stukje muzikale omlijsting.

 27
maandag
februari

Steve Turre krijgt German Jazz Trophy 2023

Trombonist Steve Turre krijgt de German Jazz Trophy 2023. Aan deze oeuvreprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. Turré ontvangt zijn trofee op 13 juli in Stuttgart. De prijs wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen pianist Paul Kuhn, zangeres DeeDee Bridgewater, saxo- fonist Klaus Doldinger en orkestleider Carla Bley.

Een maand eerder staat hij in de Schouwburg op 16 juni om 21.30 uur. 

Entree 18,- incl. consumptie voor de gehele vrijdagavond in de Schouwburg23
donderdag
februari

Kaartverkoop van start op 1 maart!

Op 1 maart start de kaartverkoop van het JazzFestival! 

Het is weer tijd voor het ZeelandJazz Festival in Middelburg en Terneuzen. Het festival dat 51 jaar geleden werd opgericht. Toen nog onder de naam Schelde Jazz Festival. In het weekend van 9 t/m 11 juni vindt het festival plaats in Terneuzen. Het weekend erna van 16 t/m 18 juni gaat het dak eraf in Middelburg. Kaartverkoop voor het festival gaat op 1 maart van start.

ZeelandJazz is voortgekomen uit organisaties die voorheen festivals organiseerden in Middelburg en Terneuzen. Na een noodgedwongen kleine editie wilde het festival in 2020 een comeback maken, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. In 2021 ging het festival wel door, maar in een succesvolle onlineversie. Afgelopen jaar kwam Zeeland Jazz groots terug met een prachtig live programma tijdens het 50-jarig bestaan! Gaat het festival dat dit jaar overtreffen?

Jazz is niet een alledaags muziekgenre dat in vele huiskamers klinkt. Daarom is de essentie van dit festival om de bezoekers kennis te laten maken met hoe mooi jazzmuziek kan zijn. Het is muziek dat ook gehoord mag worden. Dat is ook de reden dat de prijzen voor de concerten komend festival laag blijven of zelfs gratis te bezoeken zijn. Dit jaar staan er weer mooie namen op het podium zoals de Ronald Snijders Band, Fingerprint, Jan Akkerman, Peter Beets New Jazz Orchestra en Power to the Pipo!

 21
dinsdag
februari

ZeelandJazz Festival Orkest

Op vrijdag 9 juni wordt het Festival in Terneuzen traditiegetrouw geopend met het ieder jaar opnieuw samengestelde ZeelandJazz Festival orkest, met Zeeuwse muzikanten.
 
Bandleider is ditmaal (voor de tweede keer) Martin Fondse, de Componist des Vaderlands 2022 – 2023, die vanzelfsprekend de meeste compositieslevert. De band bestaat uit Stephanie Francke, sopraansax, Paul van der Feen, altsax, Jasper van Damme, tenorsax en Jan Menu, baritonsax, Eric van der Westen, contrabas, Dirk-Peter Kölsch, drums en Martin Fondse, leider, piano, vibrandoneon. Er zit dus een echt saxofoonkwartet in dit ensemble en dat is een mooie uitdaging voor de Componist des Vaderlands om daar iets moois van te maken.
 
Check hier meer info over het orkest
 


30
maandag
januari

Save the date!

Dit jaar gaan we weer lekker twee weekenden lang jazzen!
9 t/m 11 juni gaan we Terneuzen op zijn kop zetten om het weekend erna 16 t/m 18 juni in Middelburg de voetjes van de vloer te laten gaan.
Houd de website in de gaten en blijf op de hoogte!